Ritva Rundgren Ajankohtaista Pohjois-Pohjanmaalta Kempeleestä

Naisjärjestöt toimiin digitaalisen kuilun kaventamiseksi

  • Liminganlahden yhtenäiskoulun digikerhossa opitaan netin turvalista käyttöä.
    Liminganlahden yhtenäiskoulun digikerhossa opitaan netin turvalista käyttöä.
  • Pauliina Mäkelä toimii nettikätilönä.
    Pauliina Mäkelä toimii nettikätilönä.
  • Kuvassa on suomalaisia tvt-guruja. Pauliina Mäkelä, Tarmo Toikkanen, Timo ? ja Anne Rongas.
    Kuvassa on suomalaisia tvt-guruja. Pauliina Mäkelä, Tarmo Toikkanen, Timo ? ja Anne Rongas.

Kirjoitin vuosi sitten blogiartikkelin Marjametsään vai verkkoviestintään? 

http://ritvarun38.puheenvuoro.uusisuomi.fi/79573-marjametsaan-vai-verkkoviestintaan  

 

Mikä on muuttunut Digi-Suomessa? Eipä paljon mikään, tai ainakin tahti on liian hidas, on ensi reaktioni. Digitaalinen kuilu vain syventyy alueiden ja ihmisten välillä. Tutkitaan asiaa kuitenkin hieman tarkemmin.

 

Opetushallitus uurastaa koulun tietotekniikkavalmiuksien luomiseksi, vaikka urakka näyttää ylivoimaiselta. Kaisa Vähähyypän perustamassa Tieto- ja viestintätekniikan Facebook-ryhmässä http://www.facebook.com/groups/237930856866/ on Suomen tvt-asiantuntijoita, opettajia, rehtoreita, yrittäjiä tai muita opetuksen parissa toimivia. Uusin tietotekniikkatieto jaetaan ryhmäläisille, jotka puoestaan jakavat sitä viiteryhmissään "tweetaten" tai "scoopaten".

 

Opetushallituksen Oppimisympäristöt-yksikön päällikkö Vähähyyppä http://www.alykastyo.fi/kaisa-vahahyyppa valotti Ylen ohjelmassa http://areena.yle.fi/tv/1635861 erään espoolaisen koulun edustajan kanssa tilanteesta koko Suomen koulujen ja espoolaiskoulun osalta. Se vaihtelee suuresti. Mukana oli kaksi oppilasta, jotka pitivät katselijoille "opetustuokion" tabletin käytöstä koulussa. Lasten luontainen uteliaisuus ja mutkattomuus tuli hyvin esiin ja on hyödyllistä teknologian oppimisessa.

 

Liminganlahden yhtenäiskoulun digikerhossa keväällä 2012 opettaja opetti digitaitoja, mutta myös oppilaat opettivat opettajaa, joka antoi oman koneensa heidän sormeiltavakseen. Opettajan englantinkielentaitoa tarvittiin QR-koodien selvittämisessä. Paikkasovellus oli Hämeenlinnan ITK-konferenssin http://www.itk.fi/2012/ tuliaisia, joka osui ja upposi yhdeksänvuotiaiden kohderyhmälle.

 

Sosiaalisen median toimija, niin sanottu "nettikätilö" Pauliina Mäkelä innostaa tvt:n kehittäjiä kokeilemaan ennakkoluulottomasti netissä. Hänen näkemyksensä mukaan nopea tiedon jakaminen synnyttää uutta tietoa ja uusia keksintöjä ja yrityksiä kuten Kinda Oy. https:/www.facebook.com/KindaOy.

 

Myös koko Suomen verkottaminen mahdollisimman nopeiden nettiyhteyksien päähän on tärkeää, josta esimerkiksi Sonera tekee Kauhavalla jo 4g-verkkoa. Etelä-Pohjanmaalla ollaan edistyksellisiä ainakin tuon osalta. 

 

Mutta kuka olisi tämän ajan Mikael Agricola?Kuka opettaisi kaikille suomalaisille demokratiaa edistävän, sähköisen digilukutaidon ja entistä paremmat valmiudet toimia vuorovaikutteisesti netissä?

 

Hämeenlinnan ITK-konferenssissa palkittiin muun muassa Senja, joka opettaa LÄR ruotsia, SVENSKA Feisbookissa i FB. https://www.facebook.com/Senjaopettaa. Hänen oivallustaan kehitetään lisää.

 

Vaikka yhteiskunta mahdollistaa internetin monipuolisen hyötykäytön, vastuu oppimisesta jää kuitenkin kansalaisen omille harteille. Ei ole enää kinkereitä, joilla lukutaidoton joutui häpeään. Digilukutaidoton joutuu sen sijaan joskus, jos ei häpeään, niin pulaan. Kaikki kaverit on feisbookissa, vaan helpolla tokaisulla, "minä en osaa enkä ymmärrä sen toimintaa", voi ohittaa uuden oppimisen.

 

Martat tai muut naisjärjestöt voisivat kokkailun ohella opettaa Suomen naisille sosiaalisen median koukerot. Jo kehitysmaissa on nähty, että naisten lukutaitokoulutus tuo hyvinvointia koko perheelle.

 

Ritva Rundgren, http://twitter.com/ritvarundgren

 

P.S.

"Arvoisa Poliisihallituksen ylitarkastaja ÄRADE ÖVERINSPEKTÖR VID POLISSTYRELSEN. Älkää heittäkö Fröken Senjaa kaltereiden taakse BAKOM GALLER. Joukkorahoitus GRUPPFINANSIERING ei ole vastikkeetonta SKER INTE UTAN MOTPRESTATION. Se ei ole keräys INSAMLING vaan ennakkotilaus FÖRHANDSBESTÄLLNING. Kirjaprojekti on kauppaa HANDEL ja maksamme kiltisti ALVit MOMS. Eläköön LEVE kansalaisaloitteellisuus MEDBORGARINITIATIVET! Eläköön Senjan koulu!"

http://senjaopettaa.fi/2012/09/01/joukkorahoitus-professorit-vastaavat/

Lisäsin vielä tämän ajankohtaisen SENJAN kirjoittaman päivityksen vaikka vain ruotsinkielen kertaukseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Kauko Liito

Siis mikä on digitaalinenkuilu? Jos tarkoitatte ihmisiä, tässä tapauksessalähinnä naisia, joilla ei ole addiktoitunutta suhdetta tähän netissä roikkumiseen, kuten esim. minulla, niin en näe siinä kuilussa mitään pahaa. Päinvastoin sosiaalinen media on täyttä virtuaalihuuhaata oikeiden, elävien sosiaalisten suhteiden rinnalla.
Virtuaalielämän puuttuminen ei ole elämänpuuttumista, päinvastoin, silloin on enmmän aikaa ja mahdollisuuksia elää oikeasti. Sosiaaliset mediat facebookit, twitterit sun muut eivät tuo pitkässä juoksussa käyttäjilleen mitään muuta kuin hankaluuksia ja ongelmia. Niiden pääfunktio on kerätä käyttäjistään tietoja, joita nämä "sosiaaliset mediat" sitten käyttävät taloudellisessa hyötymistarkoituksessa. Tieto tuo valtaa. Älkää olko hyväuskoisia hölmöjä näiden "sosiaalisten medioiden" suhteen.

Suomalainen tietotekniikkaopetus on aina ollut hyvin yksisilmäistä ja yksinkertaistettua. Tietotekniikkaopetuksen huippua oli opettaa Mikrosoftin toimisto-ohjelmat ja hyväksytysti suoritettu Tieken tietokoneen ajokorttikoe. Oppiko siinä jotakin tietokoneista ja tietotekniikasta ei, siinä vain opittiin käyttämään yhden monopoliyhtiön valmistamia ohjelmia.

Nyt näyttää tulleen tietotekniikaopetukseen uusi aalto nimeltään facebook. Nyt sitten kaikkien pitää olla niin kovin virtuaalisosiaalisia. Facebook monopoli syntyi käytännössä hetkessä v 2007 jälkeen. Olen aina hämmästellyt sitä kovasti, koskapa jo ennen facebookia oli ollut vastaavia sosiaalisia medioita enemmän ja vähemmän. Tietotekniikaopetuksessa jätetään edelleen rautapuolen asiat hunningolle, asiat, joista käyttäjille olisi todellista hyötyä. Pääasia näyttää olevan sisällön tuotto sosaaliseen mediaan eli tehdä tehdä työt, joilla Zuckerberg & kump. pääsevät rikastumaan. Onko tässä mitään mieltä?
Muutama linkki aiheesta facebook:

http://www.tietokone.fi/uutiset/varo_facebookin_ku...

http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/facebook+tar...

http://www.foxnews.com/tech/2011/10/21/facebook-bu...

http://westlawinsider.com/social-media-law/faceboo...

Käyttäjän ritvarun38 kuva
Ritva Rundgren

Vastaan yhteen kommenttiisi lyhyesti, vaikka pidän nimeäsi feikkinä.

Siis mikä on digitaalinen kuilu, kysyt. Se on esimerkiksi sitä, että toiset käyttävät tietotekniikkaa enemmän kuin toiset. Nettiasiointi on toisille helppoa, toisilla menee sormi suuhun, kun pitäisi avata tietokone. Jos yleensä on toimivat nettiyhteydet ja toimiva tietokone, voi käyttää nettiä.

Vuoden 2008 Suomenmaa kertoi, että Virossa on jo äänestystä kokeiltu netin kautta. Meillä ei tätä mahdollisuutta ole vieläkään. Demokratiassa on meillä siltä osin vajausta.

Maailmalla on vielä syvempi digitaalinen kuilu eri maiden ja maaosien välillä. Joillakin on ajantasaiset mahdollisuudet toimia netissä, joillakin ei mitään.

Digitaalista kuilua laajentaa myös englannin kielitaidon kehnous.

Käyttäjän ritvarun38 kuva
Ritva Rundgren

Kauko Liito, tutustuin lähettämiisi linkkeihin ja poimin sieltä yhden hyödyllisen havainnon, että kannattaa muistaa tämä:

"Facebook can track your browsing history through the “Like” button and Facebook Connect", joka siis tarkoittaa, että Facebook voi jäljittää käyttäjäänsä Tykkää-painikkeen avulla. Tuo on kyllä varmaan useimpien mielessä, jos "Tykkää" jostain.

Netissä surffailu opettaa käyttäjää toimimaan ja arvioimaan mahdollisia uhkia. Vertaan autolla ajamisen määrää liikenteen sujumiseen. Jos ajaa, niin oppii.

Käyttäjän ritvarun38 kuva
Ritva Rundgren

Ymmärsit hyvin sinäkin ajatukseni, koska vastasit noin. Maailmaa parannetaan palanen kerrallaan, samoin kuin ennen ruukattiin nielaista elefantti!

Käyttäjän ritvarun38 kuva
Ritva Rundgren

Vastaan myös toiseen linkkiisi, että mummot, mammat, meikät omaan mediakouluun. Eli ei päästetä eläkkeelle, ennen kuin osaa alkeellisimmat netinkäsittelytaidot.

Käyttäjän ritvarun38 kuva
Ritva Rundgren

Kuka keksii suomalaisen feisbukin?Jos kerran on niin paljon epäkohtia tuossa sosiaalisen median jättiläisessä, niin pistetään nörtit töihin. Onhan meillä keksitty Nokiakin.

Kauko Liito

Huomautus kommenteihisi, riittää, että käy sivulla missä on facebookin tykkää-painike ja facebook ottaa talteen koneesi ip:n, vaikka et olisi facebook käyttäjä, nappia ei tarvii painaa.
Asian seventää alla olevassa linkissä Richard Stallman:

http://www.youtube.com/watch?v=ymuqUJ3MsEs

Mielestäni tämä facebookin suorittama toiminta on myös törkeää:

"Eight hundred million users are not enough. Facebook, the world's biggest social network, is now building profiles of non-users who haven't even signed up, an international privacy watchdog charges.

The sensational claim is made in a complaint filed in August by Ireland’s Data Protection Commissioner. It alleges that users are encouraged to hand over the personal data of other people -- including names, phone numbers, email addresses and more -- which Facebook is using to create "extensive profiles" of non-users.

Eli facebook kerää tietoja myös muista, jotka eivät ole facebookin käyttäjiä, facebookin jäsenten ja tykkää-nappi sivujen avulla.

Vaihtoehtoa tervehenkisemmälle sosiaaliselle medialle kehitellään parhaillaan, projekti on vielä keskeneräinen, mutta siihen voi mennä mukaan jo nyt kuka tahansa. Projekti on nimeltään Diaspora, linkki:

http://diasporaproject.org/

Toivon itsekin, että naisia tulisi enemmän mukaan tietotekniikan kanssa puuhastelemaan. Naiset ovat asioiden suhteen huomattavasti perusteellisempia ja tunnollisempia kuin miehet. Tällainen käsitys minulle on tullut linuxia opiskellessani. Parhaat oppaat ovat olleet naisten tekemiä, mieleen tulee Machtelt Garrels ja Carla Schroder.

PS Älä anna nimimerkin hämätä.

Käyttäjän ritvarun38 kuva
Ritva Rundgren

Kiitos sinä fiksu ihminen!Eihän tässä voi jäädä lepäämään laakereillaan, vaan todella pitää perehtyä tähän sosiaalisen median ongelmatiikkaan. Olen kuullut Diasporasta ja minun on pakko ruveta lukemaan siitä.

Ei siis kaikki ole kultaa, mikä kiiltää ja keisarin uudet vaatteet eivät aina kerro koko totuutta.

Toimituksen poiminnat

Sivut