Ritva Rundgren Ajankohtaista Pohjois-Pohjanmaalta Kempeleestä

Onko Oulu Pohjolan Villi Länsi?

 • Oulun Torinrannassa ammuttiin ahkerasti ilotulitteita uudenvuoden vastaanotossa.
  Oulun Torinrannassa ammuttiin ahkerasti ilotulitteita uudenvuoden vastaanotossa.
 • Oulun kaupunginteatteri häämöttää raketinsavun takaa.
  Oulun kaupunginteatteri häämöttää raketinsavun takaa.
 • Toripolliisi odottaa kollegoja, jotka ovat juuri tulossa paikalle.
  Toripolliisi odottaa kollegoja, jotka ovat juuri tulossa paikalle.
 • Märkää sohjoa ja vuoden vaihtumisen odotusta Oulussa
  Märkää sohjoa ja vuoden vaihtumisen odotusta Oulussa

 

Rakettien ampuminen on kielletty tai sitä on rajoitettu monilla paikkakunnilla, joka minusta olisi aivan tarpeellista monilla muillakin. Kerron ihan omakohtaisen kokemuksen, miten Oulun kaupunki hoiti uudenvuoden vastaanottamista vuodenvahtuessa Torinrannassa. Luvassa oli ohjelmallinen koko perheen juhla, jonka kesto oli puoli tuntia.

 

Täällä oli otettu äkkilähtö uudenvuodenjuhlinnassa. Juhla alkoi klo 20.00. Lapsiperheiden vaatimuksesta juhlintaa oli aikaistettu ja järjestäjänä oli Oulun Liikekeskus ry.

 

Lähdimme katsomaan uudenvuoden ilotulitusta Oulun kauppatorille naapurikunta Kempeleestä. Niin olemme tehneet jo kolmisenkymmentä vuotta.

 

Lämpöasteita mittarissa ja tihkusadekeli loivat erikoisen illan, päinvastaisen pakkaskeleihin ja valkoiseen vaippaan verhottuun torinrantaan. Oulun kauppatorille oli kerääntynyt väkeä tuntia ennen puoltayötä, jolloin siis uutta vuotta vastaanotettaisiin, ainakin oletimme. Toripolliisi katsoi meitä muhkeana ja hievahtamatta paikaltaan kuten aina. Kissalan pojat näimme ainakin kerran.

 

Polkupyöräileviä ihmisiä liikkui iltayön raketinsavuisessa hämärässä loskaisella asfaltilla. Lapsia rattaissaan ja vanhempien seurassa. Puhelimella kuvaavia turisteja. Siitä tuli mukavan kansainvälinen fiilis Ookkonä-kaupunkiin. Ilta olisi mitä herkullisin hyviin valokuvaotoksiin. Piti säätää aukkoa ja aikaa, ottaa automaatilla, siis keskittyä mahdolliseen tähtikuvaan. Se on täyttä työtä, jossa selässä olevista silmistä on apua.

 

Totesimme, että enimmät eläkeläiset viettävät uutta vuotta kotikoloissaan ja toiset illallisella Radisson Bluessa tai Uudella Seurahuoneella. Outoa, että humalainen nuoriso oli kadonnut. Tilalla oli nuoria, jotka ampuivat raketteja siellä täällä avaralla torilla.

 

Vähitelleen rakettien paukuttelu äityi yhä villimmäksi ja keskiyöhön käytäessä väkeäkin saapui paikalle runsaasti. Juuri tunnelman kokemista varten olemme vuosikymmenet käyneet Oulun torilla eri juhlapäivien aikaan ja, että nuorisolla olisi ainakin kaksi peräänkatsojaa.

 

Seuraavana hetkenä sainkin kuuman iskun selkääni. Joku paksu möykky aiheutti kovaa kipua ja mitä tapahtui-tunteen. Mieheni kanssa totesimme nopeasti, että satuimme nuoren miehen ampuman raketin kantoradalle. Siinä parin metrin päässä tämä ampui raketteja käsistään. Puisteli vain näppejään, kun vissiin otti kipeää. Minulle tuli lääkärissäkäynti.

 

Tapaturman aiheuttama hämmennys sekoitti harrastajavalokuvaajan konseptit niin, että nuorisojoukko jäi ikuistamatta, ehkä kaikkien onneksi. Mitä olisi voinut sattua, olisisiko raketti voinut osua lapsiin?

 

Koulu hoitaa turvallisuusasiat pilkuntarkasti, joten siltä sektorilta voisi ottaa mallia. Lapset oppivat oikeita käyttäytymismalleja, jos heille niitä opetetaan. Nuoret tarvitsevat jämäkämpää tukea aikuisuuteen kasvamisessa. Kapunki oli väistänyt vastuunsa ja jättänyt torinrannan oman onnensa nojaan.

 

Sellaista oli meno Oulun kaupungissa uunna vuonna 2014. Olisiko syytä tarkistaa turvallisuussuunnitelmat muiden suurten kaupunkien tasalle? Ja lapsiperheiden kerjäämä aikaistettu ilotulitus siirtää normaaliin vuodenvaihtumisajankohtaan?

 

 

Tässä on Mtv3:n keräämä paikkakuntalista, josta Oulu puuttuu tai en ainakaan löytänyt tietoa.

 

Hanko, Helsinki, Joensuu, JyväskyläKaskinen, Kemi, Kristiinankaupunki, Kuopio, Kuusamo, Lappeenranta, Lahti, Levi, Lohja, Mikkeli, Naantali, Pori, Raasepori, Rauma, Seinäjoki, Tampere, Tornio, Turku,Uusikaupunki, Vaasa, Varkaus.

 

http://www.radiocity.fi/alueet/jyvaskyla/ilotulitteiden-kaytto-on-kielletty-keskusta-alueella/31/18150

 

http://www.mtv.fi/koti/juhlaa_ja_unelmia/artikkeli.shtml/2013/12/1847325/naissa-paikoissa-ei-saa-ampua-ilotulitteita---katso-lista

 

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/oulussa-uusivuosi-otetaan-vastaan-kaup...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Sivut