Ritva Rundgren Ajankohtaista Pohjois-Pohjanmaalta Kempeleestä

Valoisat yöt ja kalastus tuovat Suomeen turisteja, CNNiReport

  • Napapiirillä on valoisaa kalastaa koko vuorokausi.
    Napapiirillä on valoisaa kalastaa koko vuorokausi.

Mikä olisikaan parhaimpia uusiutuvia luonnonvarojamme kuin pohjoinen valo! Ulkomaiset vaihto-opiskelijat eivät osaa nukkua valoisina kevätöinä, kertoi suomalainen opiskelukaveri. Tehdään siis valoisuudesta matkailuvaltti.

Toinen ajankohtainen turistien houkuttelukonsti on lohensoutu Torniojoella, jonka tietämäni mukaan pitäisi olla Euroopan suurin vapaana virtaava lohijoki. 

CNN iReport kertoo lohen "uistimisesta" ja saaliista Kolarin Kallioniemessä juhannusyönä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hienoa olisi jos vielä laittaisimme kalavedet sellaiseen kuntoon, että ne ihan oikeasti vetävät turisteja. Siitä hyötyisivät kotimaisetkin kalamiehet. Kesän valoa eivät menneessä maailmassa elävät "ahmattikalastajatkaan" voi onneksi viedä.

Käyttäjän ritvarun38 kuva
Ritva Rundgren

Ympäristötietoisuus on lisääntynyt, epäkohtia tuodaan esiin kalavesien suojelussa. Minusta kalavedet ovatkin nyt kohtalaisen hyvässä kunnossa. Joitan mielikuvia on ja muistan esimerkiksi paperitehtaiden päästöjen vähentämiseen liittyviä; ennenhän päästettiin surutta jätteitä vesiin. Koulutus ja yleinen mielipide ovat auttaneet asiaa. Lappajärvellä taisteltiin 1960-luvulla järven tyhjenemistä vastaan. Halkosaaren sillalla oli kovasti kapinaväkeä.

Nythän meillä on enemmän välineitä taistella oikeaksi kokemiemme asioiden eteen.

Pohjoinen valo, siinä riittää ihmettelemistä. Oulun valkeat yöt ovat nyt niin kauniita, kun kaupunki näyttäytyy öiselle ajajalle valoisana, vihreänä, siistinä ja rauhallisena. Kaikki kesäelementit ovat kohdallaan kaupunkiluonnossakin.

Oulunseudun matkailulle olisi maailmanmarkkinat, jossa yksi turisteja kiinnostava, meille itsestäänselvä seikka, on valoisat yöt. Sen lisäksi opastetut kalareissut voisivat kiinnostaa maailmalla.

Miten sitten markkinoisi Suomea matkailumaana?

Valokuva on aina katsottavissa, eikä siinä ole kielenymmärtämisestettä. Kuka tahansa voi laittaa moneen nettipalveluun valokuvia Suomesta. Niitä mahtuisi vielä maailmaan. #-merkin käyttö valokuvan paikan tai muiden sitä kuvaavien sanojen yhteydessä, englannin kielelläkin, saattaa osua jonkun silmiin.

Turisimilla saadaan myös tuloja, joka korjaisi kauppatasettamme. Suomalaiset matkustavat mielellään maailmalle ja se taas keikuttaa kantantaloutta. Emme tietenkään voi palata ajassa taaksepäin siinäkään asiassa, koska elämme globaalissa taloudessa.

Ahmattikalastajat-käsite on kyllä vieras, mutta ehkä niitä ovat nyt Tornionjoen kalastajat, kun siellä lohta on noussut lähes 70.000 keväästä 2014 lähtien. Lohen laskentapaikka sijaitsee Kattilakosken kohdalla sekä Suomen että Ruotsin puolella. Rundgren´s Cat blogista näet muutamia, olkoot sitten oulunseutulaisia iloisia ahmatteja! (Pakko sanoa, että on kesiä, jolloin ei ole tullut kalan kalaa ahkerasta soudusta huolimatta.)

P.S. Sinulla on luultavasti enemmän tietoa, joten en tässä asiassa koe olevani asiantuntija, vain mielipiteen esittäjä.

Käyttäjän ritvarun38 kuva
Ritva Rundgren

RitvaR CNN iReport kertoo kalastuksesta juhannusyönä.
Tornionlaaksossa.http://ireport.cnn.com/docs/DOC-1148821

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kumpa kalaa vain riittäisi turisteille kalastettavaksi. Kalatiet kuntoon jokien yläjuoksuille saakka ja kenties luonnonkalakannat toipuisivat!

Toimituksen poiminnat

Sivut